Snijbloemen

Een mooie bos verse snijbloemen voor in de woonkamer, wie is er nu niet zot van? Maar hoe kan je ze eigenlijk het beste houden? Wij hebben de belangrijkste tips even opgesomd om je bloemen zo lang mogelijk vers te houden.

 

1. Plaats nooit rijp fruit naast je bos bloemen. Fruit vormt ethyleengas waardoor de bloemen sneller verwelken.

 

2. Gebruik propere nette vazen! Propere en bacterievrije vazen zijn zeer belangrijk, enkel spoelen met warm water is niet voldoende. Gebruik een beetje schoonmaakmiddel of bleekwater wanneer je ze wast vooraleer je er nieuwe snijbloemen in zet.

 

3. Snij de stengels ongeveer 1 of 2 cm schuin af voor je de bloemen bindt of wegzet. Doe dit nooit met een schaar! Gebruik een snoeitang of scherp keukenmes, dit vermijdt dat u de stengel dicht knipt waardoor ze geen water meer kan opnemen.

 

4. Zorg ervoor dat er geen bladeren onder water staan. Deze gaan rotten, verspreiden vieze geurtjes en zorgen er voor dat het water troebel wordt. Hierdoor komen er bacteriën in het water.

 

5. Vooraleer je de bloemen in een vaas plaatst, voeg je best altijd wat snijbloemenvoedsel toe aan het water. Je krijgt altijd een zakje voedsel gratis bij aankoop van je snijbloemen. Het voedsel bevat onder andere suiker, de enige stof die bloemen en planten opnemen.

 

6. Vul je vaas nooit met ijskoud water, gebruik best lauw water. Dit wordt sneller opgenomen door de bloemstengels.

 

7. De standplaats van je snijbloemen bepalen mee de levensduur. Zet ze dus nooit in rechtstreeks zonlicht of op een plaats vlakbij de verwarming. Een koele maar lichte plaats is eigenlijk ideaal.

 

8. Niet iedereen doet het, maar eigenlijk geef je de bloemen best elke dag vers water! Vooral in de zomer wanneer het warmer is zullen bloemen je hier dankbaar voor zijn.

  • Van zodra je thuiskomt met je verse snijbloemen, vul je een schone vaas met lauw water. "Lauw water wordt immers sneller opgenomen door de bloemenstengels."
  • Los er al roerend een zakje bloembemesting door. Deze bloembemesting geeft Euroflora bij je boeket gratis mee. Heb je dat niet voorhanden, dan kan je desnoods een eetlepel sprite mengen met een heel klein beetje bleekmiddel. Sprite geeft de bloemen energie, terwijl het bleekmiddel de bacterieën in het water doodt.
  • Verwijder de bladeren van het gedeelte dat onder het water komt te staan. Ook beschadigde bladeren en overtollige zijscheuten mag je verwijderen. Boven de waterlijn mogen de bladeren blijven zitten.
  • Snijd de bloemenstengels schijn af in een hoek van 45°. Het volstaat meestal om slechts één à twee centimeter weg te snijden. Bij een uitgedroogde of houtige stengel mag je de laatste vijf à tien centimeter wegsnijden. Dat lukt het best met een scherp mes of een snoeischaar. Op die manier vergroot je het oppvervlak en nemen de bloemen gemakkelijk water op.
  • Plaats de snijbloemen niet te dicht bij elkaar om te voorkomen dat ze gaan schimmelen.

SNIJ1.jpg
SNIJ3.jpg
SNIJ2.jpg
Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan onze website.